Blog

Jinekomasti Nedir ve Tedavisi Nasıldır?

jinekomasti

jinekomastiJinekomasti nedir, kimlere, nasıl uygulanır? Soruları erkek hastaların merak ettikleri konular arasındadır. Jinekomasti ile meme büyüklüğü sorunundan kurtulan erkekler daha fit görünümlü ve erkeksi göğüs yapısına kavuşmaktadırlar. Bu sayede toplum içinde kendilerini daha rahat ifade edebilmenin yanı sıra karşı cinsle ilişkilerinde çekincesiz, özgüvenli olmakta ve istedikleri giysiyi giyebilmenin özgürlüğünü yaşamaktadırlar. 

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti erkeklerin meme dokusunun büyümesidir. Büyüme tek memede olabileceği gibi iki memede de görülebilir. Bu görüntü kadın memesine benzer görünüm oluşturduğu için erkekleri rahatsız etmekte ve sosyal yaşantıda zorluklar oluşturmaktadır. 

Jinekomasti genellikle hormonal bozukluktan (östrojen ve testosteron hormonlarının sağlıksız çalışması) kaynaklanır. Hormonal bozukluk haricinde genetik nedenler, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, ilaç kullanımı, zararlı madde alışkanlığı, yaşlanma, tümör oluşumu gibi pek çok neden jinekomastiyi oluşturan etkiler arasındadır. Erkeklerde meme büyümesi çözümü olan bir sorundur. 

Jinekomasti Nasıl Anlaşılır?

Jinekomasti görülen erkeklerde belirgin meme dokusu ve meme başı göze çarpar. Bunu spor yapan göğüs bölgesi gelişmiş erkeklerin göğüslerinden ayırt etmenin yolu göğüs bölgesinin esnetilmesidir. Esnetilen göğüste sporcu göğüs (pektoral kaslar) hareket eder. Jinekomasti olan göğüs ise hareketsizdir. Kas harici kısımda meme ve yağ dokusu fazla olduğu için hareketi görülemez. 

Jinekomasti çoğunlukla kilolu erkeklerde görülse de zayıf kişilerde de oluşmaktadır. Her kilolu kişide de meme büyümesi yoktur. Meme görüntüsünden rahatsızlık duyuluyorsa plastik cerraha muayene olunarak jinekomasti olup olunmadığı tespit edilebilir.

Kaç Çeşit Jinekomasti Vardır?

Araştırmalara göre her 3 erkekten 1’inde jinekomasti (meme büyümesi) görülmektedir. Jinekomasti 3 türde görülür:

* Glandüler jinekomasti: Meme dokusunda büyüme olmasıdır. Glandüler jinekomastide meme görüntüsü kadın memesi görünümündedir.

* Lipomatöz jinekomasti: Meme dokusunun değil de yağ dokusunun daha fazla olmasıdır. 

* Mikst jinekomasti: Hem meme dokusunun hem de yağ dokusunun büyüme göstermesidir. 

Jinekomasti türünün belirlenmesi kişiye uygulanacak ameliyat ve tedavinin tespit edilmesinde önemli rol oynamaktadır. 

Jinekomasti Hangi Derecelerde Görülür?

Jinekomasti türü belirlendikten sonra hangi derecede jinekomasti yaşandığı tespit edilir. Jinekomasti 3 aşamalı olarak görülmektedir:

* 1. derece jinekomasti: Meme büyüklüğü az miktardadır. Deride sarkma, gevşeme görülmez.

* 2. derece jinekomasti: Memede orta miktarda büyüme vardır. Görüntü artık erkek memesi görünümünden çıkmıştır. Sarkma yoktur.

* 3. derece jinekomasti: Memede belirgin oranda (iri boyutta) büyüme vardır. Deri fazlası ve sarkma görülür. 

Jinekomastinin hangi aşamada olduğu uygulanacak işlem ve tedavide oldukça etkilidir.

jinekomastiJinekomasti Kimlere Uygulanır?

Jinekomasti bebeklerde, ergenlerde ve yaşlı erkeklerde sıklıkla görülmektedir. Bunun nedeni bu yaş dönemlerinde vücuttaki hormon dengesinin değişmesidir. Erkeklerde östrojen hormonu yükseldiğinde meme büyümesi oluşmaktadır. Jinekomasti hormonal nedenlerden kaynaklanıyorsa kişi önce endokrinoloji uzmanı tarafından incelenmeli ve gerekli görülürse hormon tedavisi görmelidir.

Hormonal sorunlardan kaynaklanmayan tüm meme büyümesi sorunları jinekomasti ameliyatı ile çözüme kavuşabilir. Jinekomasti ameliyatı için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.

Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Jinekomasti ameliyatı öncesi hastanın meme büyümesinin nedenleri, meme yapısı, hangi aşamada jinekomasti yaşandığı belirlenir. Konan tanı sayesinde kişiye hangi ameliyatın hangi teknikle uygulanacağına karar verilir. 

Sadece liposuction uygulanarak çözümlenen meme büyümesi durumları da vardır. Liposuction ile çözümlenen jinekomastide yağ dokusunun fazla olduğu, sarkmanın olmadığı meme yapısı görülmektedir.

Jinekomasti ameliyatı memede ileri derecede büyüme ve sarkma görülen durumlarda yapılmaktadır. Hasta genel anestezi ile uyuşturulur ve ameliyat hastanede gerçekleştirilir. Açık ameliyat denilen ameliyat türü uygulanarak (kesi ile) hastanın fazla meme dokusu çıkartılır, sarkan deri kesilerek göğüs bölgesi ideal hale getirilir.

Kapalı ameliyat adı verilen endoskopik teknik bir başka jinekomasti uygulamasıdır. Endoskopik teknikte göğüs bölgesi açılmaz. Ameliyat 1cm’lik kesi yapılarak, bu alandan ışıklı kameraların yardımıyla meme dokusunun çıkartılmasıyla gerçekleştirilir. Endoskopik teknik gerekirse liposuction ile kombineli olarak yapılabilir. 

Ameliyat bölgesinin büyüklüğü ve uygulanan tekniğe göre ameliyat süresi ortalama 1-2 saat sürmektedir.

Jinekomasti İyileşme Süreci Nasıl Geçer?

Jinekomasti ameliyatı sonrası hastanede 3 saatlik bir dinlenmenin ardından kişi taburcu edilir. Hasta yatmasına gerek kalmadan günlük yaşantısına devam edebilir. Bu süreçte göğüs bölgesini darbelerden koruması, ağır aktivitede bulunmaması, korse kullanımını aksatmaması oldukça önemlidir. Hastanın bu dönemde uyurken sırt üstü yatması gerekir. İlk 3 hafta ameliyat bölgesinde morarma, şişlik gibi etkiler görülmesi normaldir. Bu tür etkiler soğuk kompres, hafif masaj gibi doktorun tavsiye ettiği çözümlerle giderilebilir. Endoskopik teknikle yapılan ameliyatlarda iyileşme süreci daha hızlı ve kolay olmaktadır. Açık ameliyat sonrası vücudun tam anlamıyla toparlanması ve göğüs bölgesinin son şeklini alması 3 ay sonunda gerçekleşmektedir.

Jinekomasti Sonrası Korse Kullanımı Zorunlu Mudur?

Jinekomasti sonrası korse ilk 3 hafta gece-gündüz sürekli kullanılmalıdır. Sonraki 3 hafta yarım gün (12 saat) olacak şekilde kullanım gerekir. Korse göğüs bölgesini dışarıdan gelecek etkilerden korur ve göğüs şeklinin oluşmasını sağlar. Korse kullanımı ameliyat bölgesinde oluşan şişliklerin giderilmesinde de oldukça etkilidir. Bu nedenle jinekomasti ameliyatı sonrası korse kullanımı zorunludur.

Jinekomasti Ameliyatı Kalıcı Mıdır?

Jinekomasti ameliyatı kişi sağlığına özen gösterdiği sürece kalıcı bir işlemdir. Kişinin aşırı kilo almasıyla meme büyümesi yeniden oluşabilir. Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkisi, aşırı alkol tüketimi, hormonal rahatsızlıklar ender de olsa meme büyümesine yeniden sebep olabilmektedir. Bu nedenle sağlıklı beslenme, düzenli sağlık kontrolünden geçmek, zararlı maddelerden uzak durmak, spor yapmak ameliyatın kalıcılığını etkilediği için son derece önemlidir. 

Jinekomasti Ameliyatı Yapılmazsa Ne Olur?

Jinekomasti ameliyatı yapılmazsa kişi kaliteli bir sosyal hayata sahip olamaz. Meme büyümesi elbise üzerinden belli olan bir durumdur. Erkekler için estetik ve hoş karşılanan bir görünüm değildir. Meme büyümesi kendi kendine veya sporla geçebilen bir sorun değildir. Mutlaka nedeni belirlenerek tedavi edilmeli ya da ameliyat olunmalıdır. 

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası İz Kalır Mı?

Jinekomasti ameliyatı sonrası uygulanan tekniğe göre iz kalmaktadır. Liposuction ve endoskopik teknik uygulamalarında kesi çok minik olduğu için iz kalmamaktadır. Jinekomasti açık ameliyat ile yapılırsa minimum da olsa iz kalmaktadır. Açık ameliyatta genellikle kesi yeri izin en az görüneceği alandan seçilmektedir. Kesi izinin silikleşmesi kişinin ameliyat sonrası vücuduna gösterdiği özene de bağlıdır. Sigara kullanma, yatma şekli, pansumanların düzenli yapılıp yapılmaması gibi faktörler kesi izinin kalıcılığını etkilemektedir.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Ağrı Yaşanır Mı?

Jinekomasti ameliyatı sonrası ağrı minimum da olsa görülmektedir. Özellikle açık ameliyat tekniğinde kesi alanı geniş olduğu için ağrı görülmesi normaldir. Ağrı yaşanması durumunda ağrı kesicilerle, soğuk kompres, hafif masaj gibi uygulamalarla doktora danışarak çözüm sağlamak mümkündür. 

Jinekomasti Fiyatları

Jinekomasti fiyatları kişiden kişiye değişmektedir. Ameliyatta uygulanacak teknik, kişinin jinekomasti çeşidi, derecesi, uygulayacak hekimin tecrübesi, uygulanan hastane, ameliyatta kullanılacak malzemelerin kalitesi gibi geniş bir yelpaze fiyatı etkileyen unsurlardır. En doğru fiyat bilgisi kişinin muayene edilmesiyle yüz yüze görüşülerek belirlenmektedir.